Zwoegende studenten en supporterende ouders: enkele praktische tips!

Studeren in tijden van zonneschijn, wie het zelf heeft meegemaakt of het nu herbeleeft met zoon of dochter weet dat het geen lachertje is. Vandaar dat ik hier  graag eens extra aandacht schenk aan alle studenten.

Les excuses sont faites pour s’en servir, en dat gebeurt dan ook deze dagen. De lijst met excuses van de student is eindeloos, inventief en soms best wel grappig:

 • Het is te warm
 • Een pijntje hier, een pijntje daar
 • Ik heb honger
 • Ik heb doooooorstttttttt
 • Ik moet eerst nog zaken opzoeken op internet (en dan zijn we vertrokken, want…)
 • Het internet werkt niet, ik zit vast
 • Ik begin wel ná het eten, het is de moeite niet meer nu
 • Ik moet eerst even bewegen, ik kan niet zo lang stilzitten
 • Ik ben te gespannen, verdrietig, kwaad, verliefd,…
 • Ik ga voor de herexamens
 • Morgen begin ik écht
 • Ik geloof niet zo in een planning
 • Eerst even Facebook checken, ik kan m’n vrienden toch niet in de steek laten
 • Als ik te vroeg begin, ben ik het alweer vergeten tegen dat het examen is…
 • Vandaag ben ik niet geïnspireerd (wie dit als excuus aanvoert, is volgens mij wél geïnspireerd, maar misschien op de verkeerde manier ?)

Geloof me, ik weet waarover ik spreek met 2 studerende zonen in huis. Ze doen hun best en ik ben super trots op hen. Toch ken ik ook de bijhorende bezorgdheden van ouders die alleen maar het beste willen voor hun kinderen. Graag deel ik dan ook volgende tips voor studenten én ouders tijdens de examenperiode.

5 tips voor zwoegende studenten

 1. Maak een duidelijke planning

  Maak een duidelijk overzicht van je examens, liefst op een volledig schema op 1 blad. Beslis hoeveel tijd je nodig hebt voor elk vak. Vul het schema aan met wanneer je voor welk vak zal studeren, zowel vóór als tijdens de examens. Verdeel het aantal te studeren hoofdstukken over de voorziene tijd.

 2. Verzamel al je studiemateriaal

  Dit zijn al je cursussen, notities, samenvattingen, testen, oefeningen, boeken, voorbeeldvragen, …. Doe dit liefst ook ruim op voorhand. Breng orde in je mappen, op je bureau en in je kamer. Deel elk vak op in hoofdstukken, gebruik tussenlegbladen, post-its, enz…

 3. En dan blokken, blokken en nog eens blokken: je gaat ervoor!

  Je begint met de inhoudstafel, die vormt je leidraad bij het studeren. Wees je bewust van wat je aan het leren bent en waar dit past binnen het geheel.

  Studeren is meer dan lezen alleen. Herlees alles een aantal keer, markeer titels en hoofdzaken. Let hierbij op dat je niet alles markeert, dan heeft het uiteraard geen nut meer. Beperk je tot titels, sleutelwoorden, definities en formules. Gebruik consequent dezelfde markeerkleuren voor hoofdtitels, ondertitels, enz.

  Maak schema’s, mindmaps, samenvattingen.

  Leer niet alles klakkeloos van buiten, maar zoek verbanden. Stel jezelf de vraag ‘Wat heb ik vandaag geleerd?’ en probeer de leerstof in je eigen woorden te vertellen. Herhaal luidop de titels en de hoofdzaken van de leerstof. Duid aan waar je nog moeilijkheden mee hebt.

  En tot slot: repetitio est mater studiorum (herhaling is de moeder van het studeren), zelfs de Romeinen wisten dit al. Met andere woorden: herhaal, herhaal, herhaal.

 4. Sluit je af van stoorzenders

  Je gsm en alle bijhorende sociale media kan je echt wel even missen. Zet je gsm af terwijl je studeert en/of leg hem uit de buurt. Zo ben je niet constant afgeleid. Als je de hele tijd wisselt tussen twee taken, heb je telkens weer tijd nodig om je in te werken en zo verpruts je dus veel kostbare tijd. Bekijk je gsm alleen tijdens een pauze.Waar je best studeert, hangt af van student tot student. Lukt het niet op je eigen kamer of kot, dan kan je allicht beter studeren in een ruimte waar sociale controle is: in de keuken, in de woonkamer, in een bibliotheek,…

 5. Geef niet op!

  De ene dag is de andere niet, maar geef niet op! Zelfmedelijden, schuldgevoelens en uitstelgedrag brengen niets op. Laat je door niets of niemand demotiveren. Focus op wat al wél goed ging en wat je al wél bereikt hebt en wees trots op jezelf!

Ook de ouders verdienen een hart onder de riem…

5 tips voor supporterende ouders

 1. Zorg voor een rustige, stille omgeving

  Studeren vereist concentratie, dus zorg je best voor een aangename, rustgevende omgeving. Zorg er ook voor dat je student een goeie nachtrust en voldoende slaap krijgt.

 2. Voorzie licht, lucht en ruimte

  Zorg voor een goed verlichte en verluchte studeerplaats. Die hard werkende hersenen hebben zuurstof nodig! Geef je student ook figuurlijk voldoende ademruimte, praat niet voortdurend over de examens.

 3. Leg je student in de watten

  Zorg voor een stevig ontbijt, lekkere tussendoortjes, voldoende fruit, een lievelingsmaaltijd, enz. Breng af en toe een drankje of een kleine verrassing. Toon interesse, zonder opdringerig te zijn. Van huishoudelijke taken mag je student ook gespaard blijven in deze drukke periode. Het hoeft ook niet allemaal pure ernst te zijn, zorg voor een beetje ontspanning, voor leuke en afwisselende pauzes.

 4. Blijf rustig

  Het is normaal dat je je zorgen maakt en meeleeft. Geef je eigen angsten echter niet door aan je student. Blijf kalm, een ware uitdaging, ik weet het. Allicht hangt er een gespannen sfeertje in huis. Oefen alvast om een tijdje op eieren te lopen ?

 5. Supporter door dik en dun!

  Als jij opgeeft, wat verwacht je dan nog van je student? Opgeven is geen optie. Ik ben een absolute voorstander van positieve aanmoediging en waardering. Blijf geloven in je zoon of dochter en zeg hen dit ook. Wees de rots in de branding, de eeuwige steun en toeverlaat.

Zoveel tips, hoor ik je denken. Niet makkelijk om ze allemaal na te leven. Dat besef ik maar al te goed, want natuurlijk ben ik in de eerste plaats ook “mama”. En het is niet altijd evident om onder al die “examentoestanden” rustig te blijven… Dus ja, geloof me gerust, ik ga de tips op een goed zichtbare plaats omhoog hangen als geheugensteuntje voor mijn 2 geweldige studenten, maar ook voor mezelf natuurlijk. Misschien kan dit ook voor jou handig zijn?

Deel op: