Ik wens je een ontspannende vakantie!

De boog kan niet altijd gespannen staan. Een mens heeft af en toe nood aan en recht op ontspanning en vakantie, zodat we daarna weer met volle moed aan onze job kunnen beginnen.

Ga jij binnenkort op vakantie? Dan geef ik je graag enkele tips mee om dit zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Het spreekt voor zich dat de toepasbaarheid van de tips afhankelijk zal zijn van je persoonlijke situatie (werknemer, zelfstandige,…), ga je op reis of blijf je liever lekker thuis, enz. Aan jou om er voor jezelf de meest bruikbare uit te halen.

 

Vóór je vakantie

 • Afronden
  Tijd om al je werk netjes af te ronden en om te zorgen voor een goede back-up tijdens je afwezigheid indien mogelijk. Werk je alleen, zorg dan dat alle lopende zaken eventjes zonder jouw tussenkomst verder kunnen. Rond alles zoveel mogelijk af. Zorg dat facturen tijdig betaald zijn, enz. (bespaart je heel wat kopzorgen).
 • Afvinken
  Maak to do-lijstjes, voor je werk maar ook voor je huishouden. Afvinken is altijd leuk! Zorg ook voor duidelijke afspraken met het thuisfront (over huisdieren, planten, enz.).
 • Opruimen
  Laat je huis (zo veel mogelijk) netjes en opgeruimd achter. Dat zal je in gedachten een veel fijner gevoel geven tijdens je afwezigheid en vooral ook bij het weer thuiskomen. Zalig toch, een net en proper huis!
 • Voorbereiden
  Bereid je vakantie voor, zorg dat de reis en het vervoer goed voorbereid is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Lees al een boekje over je bestemming en maak keuzes van uitstapjes, zo kan je je al verheugen op voorhand!

Tijdens je vakantie

 • Ontspannen
  Aha, dat is makkelijker gezegd dan gedaan! De meeste mensen hebben enkele dagen nodig om tot rust te komen, te ontspannen, los te laten. Verwacht dus niet dat je onmiddellijk zorgeloos in een strandzetel zal wegdromen, gun jezelf de tijd om te ontspannen (je hebt tijdens het jaar ook de tijd genomen om alle stress en spanning op te bouwen!).
 • Genieten
  Geniet van alle grote én kleine dingen die op je pad komen. Lees een boek, luister naar muziek, doe waar je zin in hebt. Je hoeft niet alle kerkjes, musea of winkelstraten gezien te hebben. Niets moet, alles mag.
 • Beleven
  Kijk, luister, ruik, voel, proef en beleef.
  Daar en nu.
  Voor je het weet zit je weer achter je bureau.

Na je vakantie 

Het is niet altijd haalbaar, maar in de ideale wereld ga je niet onmiddellijk weer aan de slag na je thuiskomst. Probeer nog even na te genieten.

Heb je helaas geen zin om er weer in te vliegen? Maak je je al op voorhand zorgen?
Heb je het gevoel dat je je motivatie tijdens je vakantie bent kwijtgeraakt?

Denk dan misschien eens na over loopbaanbegeleiding.
Een goed gesprek kan wonderen doen.

Deel op: